top of page
Αναζήτηση

Όσα πρέπει να ξέρετε για το Test ΠΑΠ

17 Δεκεμβρίου 2020



Το Test Παπανικολάου (Test ΠΑΠ) είναι μία εξέταση ρουτίνας για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, που γίνεται με την λήψη ενός δείγματος κυττάρων από τον τράχηλο. Γενικά, οι γυναίκες μπορούν να κάνουν το πρώτο τους Test ΠΑΠ μετά το 21ο έτος της ηλικίας τους και συνηθίζεται να το επαναλαμβάνουν κάθε ένα με δύο χρόνια.


Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε όταν επισκέπτεστε τον γυναικολόγο για το πρώτο σας test ΠΑΠ.


Τι να περιμένετε;


Πρόκειται για ένα απλό και μη επεμβατικό τεστ. Για την διενέργεια του τεστ θα πρέπει να ετοιμαστείτε και να καθίσετε στην εξεταστική καρέκλα τοποθετώντας τα πόδια σας στα υποπόδια δεξιά και αριστερά. Ο γυναικολόγος θα χρησιμοποιήσει τον κολποδιαστολέα, καλυμμένο με ειδικό λιπαντικό gel, για την συγκράτηση των τοιχωμάτων του κόλπου για την καλύτερη επισκόπηση του τραχήλου.

Έπειτα, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει ένα βουρτσάκι για να πάρει ένα δείγμα κυττάρων από τον τράχηλο. Ο τράχηλος είναι το χαμηλότερο τμήμα της μήτρας, ακριβώς πάνω από τον κόλπο. Σε πολλές περιπτώσεις λήψης του τεστ οι γυναίκες έχουν μια αίσθηση πίεσης, χωρίς πόνο ή δυσφορία. Μετά από την λήψη, οι γυναίκες μπορούν να φύγουν από το ιατρείο άμεσα και να συνεχίσουν κανονικά την ημέρα τους.


Πως να προετοιμαστείτε;


Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι ο προγραμματισμός του test ΠΑΠ να είναι σε ημέρα χωρίς περίοδο, καθώς τα αποτελέσματα δεν θα έχουν τόσο ακρίβεια. Καλό είναι να αποφεύγετε την χρήση ενδοκολπικών πλύσεων ή φαρμάκων, καθώς και τις σεξουαλικές επαφές

τουλάχιστον για δύο ημέρες πριν από την λήψη του test. Όλα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα του test ΠΑΠ σε σημαντικό βαθμό.

Επειδή μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση κατά την εξέταση, καλό θα είναι να ουρήσετε πριν από το ραντεβού. Σε λίγες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί συλλογή των ούρων για εργαστηριακό έλεγχο για διάφορους άλλους λόγους.


Τι μπορείτε να μάθετε από τον γιατρό σας;


Μπορείτε να μάθετε πότε θα είναι έτοιμα τα αποτελέσματα. Αν το test ΠΑΠ είναι αρνητικό σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι φυσιολογικά, ενώ ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι βρέθηκαν παθολογικά κύτταρα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας. Αρκετοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να δώσουν ένα θετικό test ΠΑΠ, οπότε μπορεί να χρειαστεί να κάνετε πρόσθετες εξετάσεις.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής σας στον γυναικολόγο μπορεί να απαντηθούν πολλές ερωτήσεις, που μπορεί να έχετε, παραδείγματος χάριν για κάποιον ασυνήθιστο πόνο ή για την αντισύλληψη, ή και θέματα για την αναπαραγωγή.

Τέλος, μπορείτε να μάθετε πότε πρέπει να κάνετε το επόμενο test ΠΑΠ. Συνήθως, πρέπει να γίνεται κάθε ένα με δύο χρόνια ή και νωρίτερα αν χρειαστεί, ανάλογα με τις ενδείξεις.


Ελεύθερη μετάφραση από: Πρωτότυπο: https://nearsay.com/c/942934/156281/what-you-should-know-about-pap-smears , Αναδημοσίευση: What You Should Know About Pap Smears | Greece OBGYN | Obstetrics & Gynecology

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Μια χαμηλή πυρετική κίνηση μπορεί να επισπεύσει την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης

A Mild Fever May Clear Infection Faster (medscape.com) Ίσως είναι καλύτερα να μην βιαστείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό για μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και να περιμένετε να υφεθεί μόν

Κορίτσια & νέες γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

Σχεδόν το 40% των κοριτσιών και των νέων γυναικών μπορεί να έχουν έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν

bottom of page