top of page
Αναζήτηση

Μια χαμηλή πυρετική κίνηση μπορεί να επισπεύσει την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης


Ίσως είναι καλύτερα να μην βιαστείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό για μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και να περιμένετε να υφεθεί μόνος του, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά.


Τι πρέπει να γνωρίζετε:

  • Ένας μέτριος πυρετός συνήθως υποχωρεί εύκολα χωρίς φαρμακευτική αγωγή, καθώς ο οργανισμός μπορεί να τον προκαλέσει και να τον σταματήσει ως φυσιολογική απάντηση σε διάφορα ερεθίσματα.

  • Ο πυρετός αποτελεί μια απάντηση του σώματος σας που όχι μόνο ενεργοποιεί την άμυνα κατά των λοιμώξεων, αλλά βοηθά επίσης τον έλεγχο της φλεγμονής και την επιδιόρθωση των βλαβών.

  • Έρευνα που διεξήχθη σε ψάρια έδειξε ότι ο πυρετός μπορεί να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη σε περίπου 7 ημέρες - μισός χρόνος σε σύγκριση με τις περιπτώσεις που δεν επιτράπηκε να ανεβάσουν πυρετό.

  • Δεδομένου ότι οι μηχανισμοί που οδηγούν και συντηρούν τον πυρετό είναι κοινοί μεταξύ των ζώων, είναι λογικό να αναμένουμε ότι παρόμοια οφέλη θα υπάρχουν και στους ανθρώπους.

  • Κάθε ζώο έχει παρόμοια ανοσολογική απόκριση στις λοιμώξεις, αλλά η αντιμετώπισή τους με αντιπυρετικά φάρμακα χωρίς ιατρική οδηγία αποτρέπει το σώμα να βιώσει ορισμένα από τα οφέλη μιας φυσιολογικής ανοσολογικής απόκρισης.


Αυτή είναι μια σύνοψη του άρθρου "Fever integrates antimicrobial defences, inflammation control, and tissue repair in a cold-blooded vertebrate"" στο eLife Sciences τον Φεβρουάριο του 2023. Το πλήρες άρθρο βρίσκεται στο elifesciences.org .

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Κορίτσια & νέες γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

Σχεδόν το 40% των κοριτσιών και των νέων γυναικών μπορεί να έχουν έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν

bottom of page