top of page
1. Ύπνος
2. Άσκηση
3. Διατροφή

Οδηγίες για τις εγκύου

Oι οδηγίες, που αναλύονται περαιτέρω στο κείμενο δίπλα, αφορούν τις εγκύους που ενδιαφέρονται να έχουν μία ομαλή εγκυμοσύνη.

Σας παρέχονται γενικές πληροφορίες για ένα πλήθος θεμάτων που αφορούν από την σύλληψη και νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μέχρι την γέννηση ενός υγιούς νεογνού στο μαιευτήριο μας.

 

Περιλαμβάνονται τα παρακάτω περιεχόμενα:

Ύπνος

Για να κοιμηθείτε καλύτερα προτιμήστε μία αναπαυτική στάση στο πλάι με μερικά μαξιλάρια να στηρίζουν την πλάτη σας και ένα ανάμεσα στα πόδια σας. Προτείνεται ένας ύπνος διάρκειας 8 με 10 ωρών.

2

Άσκηση

Ο ύπνος και η ανάπαυση μπορεί να είναι εξέχουσας σημασίας για την εγκυμοσύνη, αλλά ισάξια σημαντική είναι και η άσκηση. Η έγκυος πρέπει να κάνει τις επιτρεπόμενες ελαφρές ή μέτριες ασκήσεις, και μετά να αναπαύεται τουλάχιστον 1-2 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Το κολύμπι, το περπάτημα και η γιόγκα είναι ιδανικές μορφές άσκησης. Γενικά δεν απαγορεύεται η κολύμβηση κατά την διάρκεια της κύησης αλλά να γίνεται σε καθαρό και όχι πολύ κρύο νερό. Οι μικροί καθημερινοί περίπατοι στη φύση σε κάποιο πάρκο είναι μια καλή λύση. Καλό είναι να αποφεύγονται τα βίαια σπορ. Οι ασκήσεις αναπνοών με ρυθμό θα σας βοηθήσει την ώρα του τοκετού. Μπορείτε να κάνετε τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, αλλά αποφύγετε να σηκώνετε βάρη και την ορθοστασία για πολλή ώρα ιδίως όταν πάσχετε από κιρσούς. Στην τελευταία περίπτωση μπορείτε να χρησιμοποιείτε ελαστικούς επιδέσμους, αν είναι ανάγκη.

3

Διατροφή

Τι μπορούμε να καταναλώσουμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι κύριες ομάδες τροφών οι οποίες απαραίτητα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά είναι:

  1. Φρούτα και λαχανικά

  2. Σιτηρά (ή ψωμί)

  3. Γάλα και τα παράγωγά του (τυρί)

  4. Κρέας, ψάρι, αυγά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.

 

Ένας συνδυασμός από όλες τις ομάδες σε 3 με 4 γεύματα την ημέρα θα διαμορφώσουν μία καλά ισορροπημένη διατροφή.

Οι τροφές που θα πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση, ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες και να παρέχουν τις απαραίτητες φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά, τα φυλλώδη λαχανικά και τα φρούτα.

Πηγές πρωτεϊνών και Fe, Mg, Zn αποτελούν το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο μπορούν καλυφθούν με επαρκή κατανάλωση γαλακτομικών (γάλα, γιαούρτι και τυριών) ή τροφών εμπλουτισμένων σε ασβέστιο.

Ακόμη, συνίσταται η κατανάλωση ψαριών και ωμών λαχανικών, που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, καθώς σχετίζονται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης του νεογνού. 

Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 ποτήρια κάθε ημέρα.

Προτιμήστε να τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Τι πρέπει να αποφεύγουμε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

  • Αποφύγετε όλες τις ωμές ή μισοψημένες τροφές, αλλαντικά, λίπη για τον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης. Το κρέας πρέπει να είναι καλοψημένο. Επίσης αποφύγετε το πατέ και όλα τα προϊόντα του συκωτιού. Τα λαχανικά πρέπει να είναι καλά πλυμένα.

  • Αποφύγετε τα μαλακά τυριά όπως το μπρι και καμαμπερ, τα τυριά τύπου ροκφόρ, κίνδυνος λιστερίωσης.

  • Αποφύγετε τα γλυκά και τα λιπαρά γεύματα.

  • Αποφύγετε ωμά αυγά.

  • Προτιμάτε καφέ χωρίς καφεΐνη. Αποφύγετε να πίνετε τσάι ή καφέ στη διάρκεια των γευμάτων.

  • Αποφύγετε τα αλμυρά, τουρσιά, τσιγαριστά, λίπη, αλλαντικά, τις ετοιμοπαράδοτες σαλάτες, τις κονσέρβες, την μαγιονέζα, έτοιμα φαγητά.

  • Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολλά γλυκά, ζυμαρικά, ψωμιά.

Η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2500kcal.

Για να αποφευχθεί η συστηματική λήψη επιβλαβών ουσιών, πρέπει να προτιμάται η ποιότητα και η ποικιλία των τροφών αντί της ποσότητας και της υπερκατανάλωσης πολυεπεξεργασμένων τροφών από το εμπόριο.

4

Φαρμακευτική αγωγή - Οδοντιατρική περίθαλψη - Εμβόλια

Ο Μαιευτήρας - Γυναικολόγος που παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης σας μπορεί να προτείνει ή να τροποποιήσει την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με τις ανάγκες σας. 

Επιβάλλεται η επίσκεψη σε οδοντίατρο λόγω της επιβάρυνσης που δέχονται οι οδοντοστοιχίες από τη μεγάλη απόρριψη σε ασβέστιο. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία.

Προτείνεται η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής (Fe, Ca, Mg, Φυλλικό οξύ) σε περίπτωση ένδειας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΠΟΥ.

Αντιπυρετικά ή αναλγητικά, όπως η παρακεταμόλη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Ενηλίκων συνίσταται η χορήγηση συγκεκριμένων εμβολίων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως κατά της γρίπης και του κοκκύτη, αλλά και άλλων εμβολίων πριν τη σύλληψη.

5

Δυσκοιλιότητα - Καούρες - Δυσπεψία

Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και μπορεί να σχετίζεται με τη πρόσληψη των συμπληρωμάτων σιδήρου, και με τις φυσιολογικές πεπτικές μεταβολές που συμβαίνουν. Η διατροφή της εγκύου πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και φρούτα) για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Στην ανακούφισή της συμβάλλει σημαντικά η αύξηση της κατανάλωσης υγρών και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Τα ήπια υπακτικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αν η δυσκοιλιότητα δεν αντιμετωπίζεται με την διατροφή (μέλι, κομπόστες από δαμάσκηνα, σύκα, μαύρο ψωμί, τακτική μετάβαση στην τουαλέτα κα). Ωστόσο αποφύγετε τα έντονα καθαρτικά. Συμπεριλάβετε άφθονα φρούτα και λαχανικά. στο διαιτολόγιό σας καθώς και πολλές ίνες.

Οι καούρες, ή αλλιώς δυσπεψία μπορεί να ανακουφιστεί με τη λήψη μικρότερων τακτικών γευμάτων. Προτιμάται η καθιστή στάση με ίσιο το σώμα, όταν κάποιος τρώει.

6

Ενδυμασία - Φλεβίτιδα

Τα ενδύματα πρέπει να είναι ευρύχωρα και καθαρά. Να αποφεύγονται τα στενά ρούχα. Μόνο στις πολύτοκες με χαλαρά κοιλιακά τοιχώματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ζώνες (ως κορσέδες) εγκυμοσύνης. Μην φοράτε ψηλά τακούνια και στενά παπούτσια, για την καλύτερη ισορροπία κατά τη βάδιση σας.

Αν υπάρχουν κιρσοί ή φλεβίτιδα, προτείνεται η χρήση ειδικών, ελαστικών καλσόν εγκυμοσύνης και να αποφύγετε την ακινησία και την πολύωρη ορθοστασία. Αποφύγετε το σταύρωμα των ποδιών ή την πίεση των μηρών στην άκρη της καρέκλας όταν κάθεστε. Βάλτε τα πόδια ψηλά όταν ξαπλώνετε.

7

Οσφυαλγία

Η οσφυαλγία είναι ο πόνος στη μέση που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη λόγω της αυξημένης οσφυϊκής λόρδωσης. Κάποια απλά πράγματα θα βοηθούσαν στην ανακούφισή της. Η χρήση μιας ζώνης κύησης και η χρήση κατάλληλων υποδημάτων μάλλον βοηθούν. Η χρήση μαξιλαριού στη μέση όταν κάθεστε και η ευθεία στάση σώματος όταν είστε όρθια μειώνουν την ενόχληση. Η τοπική εφαρμογή θερμότητας και μαλάξεων χαλαρώνουν τους μυς και ανακουφίζουν. Η ενδυνάμωση των ραχιαίων μυών με ασκήσεις είναι βοηθητική.

8

Καθαριότητα

Η καθαριότητα του σώματος είναι απαραίτητη. Καθημερινά συνίσταται καθαριότητα των γεννητικών οργάνων με ουδέτερο σαπούνι. Καλό είναι να αποφεύγονται οι κολπικές πλύσεις. Η περιποίηση της κοιλιάς πρέπει να γίνεται για την αποφυγή των ραβδώσεων (ραγάδων) με επαλείψεις με βαζελίνη ή ειδικά γαλακτώματα. Ιδιαίτερη περιποίηση των μαστών και επάλειψη 2 φορές την ημέρα με βαζελίνη ή ανάλογο γαλακτωμάτων θηλών και προετοιμασία τους για θηλασμό, με μαλάξεις.

9

Ταξίδια

Τα κουραστικά, μακρινά ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται. Το ταξίδι δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6 ώρες με στάσεις κάθε 2 ώρες τουλάχιστον για 10 λεπτά. Τους τελευταίους 2 μήνες της εγκυμοσύνης είναι καλύτερο να αποφεύγονται οι αεροπορικές μετακινήσεις. Για να προγραμματίσετε τις διακοπές σας κάπως μακριά, φροντίστε προηγουμένως να ενημερωθείτε για τα νοσοκομεία και τις δομές που λειτουργούν εκεί.

10

Κάπνισμα - Ποτά

Πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα (ευθύνεται για λιποβαρή, πρόωρα νεογνά με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα) και αλκοολούχα ποτά (ευθύνονται για ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου, διανοητική καθυστέρηση). Μειώστε το ποτό στο ελάχιστο. Προτιμήστε να πίνετε φρέσκους χυμούς φρούτων και νερό. Η έγκυος πρέπει

  • να μην σηκώνει βάρη,

  • να μην στέκεται πολλές ώρες όρθια,

  • να μην καπνίζει,

  • να μη κάνει κατάχρηση οινοπνεύματος

4. Φάρμακα -Οδοντίατρος
5. Δυσκοιλιότητα - Καούρες - Δυσπεψία
6. Ενδυμασία - Φλεβίτιδα
7. Οσφυαλγία
8. Καθαριότητα
9. Ταξίδια
10. Κάπνισμα - Ποτά

Get in Touch
Επικοιν
ωνήστε μαζί μας

Αυτή η σελίδα σας παρέχει μερικές γενικές πληροφορίες και οδηγίες για τις εγκύους και τις θηλάζουσες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει την εξειδικευμένη άποψη και συμβουλή του ειδικού Μαιευτήρα - Γυναικολόγου για την αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων από την επίτευξη της σύλληψης και την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, μέχρι τον τοκετό, την λοχεία και το θηλασμό.

bottom of page