top of page

Υπογονιμότητα ή Στειρότητα

Οι όροι υπογονιμότητα και στειρότητα χρησιμοποιούνται συχνά στην καθημερινή ομιλία και, καμιά φορά, ο κόσμος τις μπερδεύει, αν και δεν είναι καθόλου ίδιες. Η υπογονιμότητα είναι η δυσκολία ή η καθυστέρηση στην σύλληψη. Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι πρωτογενής ή δευτερογενής. Η πρωτογενής υπογονιμότητα είναι όταν η εγκυμοσύνη δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από ένα άτομο και η δευτερογενής είναι όταν έχει επιτευχθεί τουλάχιστον μία προηγούμενη εγκυμοσύνη. Η στειρότητα είναι η αδυναμία ενός ζευγαριού να συλλάβει έπειτα από προσπάθεια ενός έτους με σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

Στην υπογονιμότητα, η πιθανότητα σύλληψης υπάρχει φυσιολογικά, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο και προσπάθεια από το μέσο όρο. Στη στειρότητα, η πιθανότητα σύλληψης χωρίς ιατρική παρέμβαση είναι απίθανη. Σύμφωνα με έρευνες, τα περισσότερα ζευγάρια μπορούν να συλλάβουν αυτόματα και φυσιολογικά εντός 12 μηνών με τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

5 Ενδείξεις Υπογονιμότητας σε γυναίκες και άνδρες

Γυναίκες

  1. Ακανόνιστη περίοδος

  2. Επώδυνες περίοδοι

  3. Χωρίς περίοδο (αμηνόρροια)

  4. Δυσπαρεύνια (πόνος στο σεξ)

  5. Ορμονικές αλλαγές (δερματικά προβληματα/αλλαγές βάρους)

Άνδρες

  1. Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

  2. Πόνος ή οίδημα όρχεων

  3. Προβλήματα στύσης

  4. Πρόβλημα με την εκσπερμάτιση

  5. Ανωμαλίες των όρχεων (μέγεθος/σύσταση)

Μαιευτικός Υπέρηχος Τούλιος Μ. Γεώργιος Μαιευτήρας Γυναικολόγος Λάρισα

 Αιτίες υπογονιμότητας - Γυναίκα

 Οι περισσότερες από τις αιτίες της υπογονιμότητας είναι οι ίδιες με τη στειρότητα. Τα προβλήματα στη σύλληψη μπορεί να οφείλονται είτε σε παράγοντες ανδρικής ή γυναικείας υπογονιμότητας ή σε συνδυασμό και των δύο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία είναι άγνωστη.

 Οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν υπογονιμότητα στις γυναίκες περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Κάποιο πρόβλημα με την ωορρηξία. όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (POI), καθώς και παθήσεις του υποθαλάμου και της υπόφυσης

  • Απόφραξη των σαλπίγγων, που μπορεί να προκληθεί από ενδομητρίωση, φλεγμονές (PID), κα.

  • Ανωμαλίες ή παθήσεις της μήτρας, όπως δίκερος ή διαφραγματική μήτρα καθώς και τα ινομυώματα ή οι πολύποδες, τα οποία είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας

Υπογονιμότητα Τούλιος Μ. Γεώργιος Μαιευτήρας Γυναικολόγος Λάρισα

 Αιτίες υπογονιμότητας - Άνδρας 

 Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα υπογονιμότητας στους άνδρες, πολλοί εκ των οποίων είναι ίδιοι για τα δύο φύλα, και περιλαμβάνουν:

  • την ηλικία (γυναίκα >35 ετών ή άνδρας >40 ετών),

  • το βάρος,

  • τη χρήση ουσιών,

  • το άγχος, 

  • την έκθεση σε ακτινοβολία, ορισμένα φάρμακα και περιβαλλοντικές τοξίνες.

 Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται με τη μεταφορά ή τη λειτουργία του σπέρματος που μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις, χρωμοσωμικές ή συγγενείς ανωμαλίες, και απόφραξη των σωληναρίων των όρχεων.

Τεστ ΠΑΠ Τούλιος Μ. Γεώργιος Μαιευτήρας Γυναικολόγος Λάρισα

 Διάγνωση υπογονιμότητας
 

Ένας ειδικός στην υπογονιμότητα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση της αιτίας της υπογονιμότητας.

 

Ο ιατρός θα ξεκινήσει με το ιατρικό και σεξουαλικό ιστορικό και των δύο συντρόφων.

 

Ο ιατρός θα πραγματοποιήσει την απαιτούμενη κλινική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της πυελικής εξέτασης για τις γυναίκες και την εξέταση των γεννητικών οργάνων για τους άνδρες.

 

Η συνολική εκτίμηση θα περιλαμβάνει επίσης μια σειρά εξετάσεων, όπως τον υπέρηχο, τον ορμονικό έλεγχο, και το λοιπό αναλυτικό εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο.

Εξωσωματική Γονιμοποίηση Τούλιος Μ. Γεώργιος Μαιευτήρας Γυναικολόγος Λάρισα

 Θεραπεία υπογονιμότητας
 Το να είναι κάποιος υπογόνιμος και όχι στείρος σημαίνει ότι είναι ακόμα δυνατή η σύλληψη με φυσικό τρόπο. Επομένως, η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας αρχίζει με ενημέρωση του ζευγαριού και συμβουλές για αλλαγές του τρόπου ζωής για να αυξηθούν οι πιθανότητες σύλληψης. Συμβουλές, όπως:

  • Αποφύγετε το κάπνισμα.

  • Σταματήστε να πίνετε αλκοόλ.

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

  • Χρησιμοποιήστε κιτ πρόβλεψης ωορρηξίας για να υπολογίσετε την καλύτερη στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου σας για σεξουαλική επαφή.

  • Παρακολουθήστε τη θερμοκρασία του σώματός σας για να προσδιορίσετε πότε είστε πιο γόνιμοι.

  • Αποφύγετε την υπερβολική ζέστη, όπως η σάουνα, η οποία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την κινητικότητα του σπέρματος.

  • Μειώστε την καφεΐνη, η οποία έχει συνδεθεί με την υπογονιμότητα στις γυναίκες.

  • Μιλήστε με έναν γιατρό για τα φάρμακά σας, καθώς ορισμένα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα.

 Η ιατρική αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από την αιτία της υπογονιμότητας ή της στειρότητας. Οι θεραπευτικές επιλογές για τους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν τη θεραπεία προβλημάτων σεξουαλικής υγείας με χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κιρσοκήλης ή απόφραξης, με φάρμακα για τη βελτίωση των ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών του σπέρματος, καθώς και με τεχνικές συλλογής σπέρματος.
 Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση της γυναικείας υπογονιμότητας. Μπορεί να χρειαστείτε μόνο μία ή συνδυασμό περισσοτέρων από τις αναφερόμενες εδώ μεθόδους, όπως φάρμακα για τη ρύθμιση της ωοθυλακιορρηξίας, χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση ανωμαλιών της μήτρας και σπερματέγχυση, κατά την οποία τοποθετείται υγιές σπέρμα μέσα στη μήτρα. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αναφέρεται σε οποιαδήποτε θεραπεία γονιμοποίησης, με πιο γνωστή την εξωσωματική γονιμοποίηση. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση για να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης. Η υιοθεσία είναι μια επιλογή αν δεν μπορείτε να συλλάβετε ή διερευνάτε άλλες δυνατότητες πέρα από την ιατρικές θεραπείες υπογονιμότητας.

  • Οι ειδικοί συνιστούν να μιλήσετε με έναν ιατρό αφού κάνετε προσπάθειες να μείνετε έγκυος για τουλάχιστον ένα χρόνο για γυναίκες <35 ετών ή έξι μήνες για γυναίκες >35 ετών. 

  • Άτομα με γνωστό ιστορικό παθήσεων που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να επισκεφτούν έναν γιατρό πριν προσπαθήσουν να συλλάβουν.

  • Υπογονιμότητα σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και χρόνος από το αναμενόμενο για να επιτευχθεί ο στόχος της σύλληψης. Αν και μπορεί να προκαλείται άγχος, ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας για σύλληψη.

  • Μιλήστε με έναν γιατρό αν ανησυχείτε για τη γονιμότητά σας.

bottom of page