top of page
Αναζήτηση

Κορίτσια & νέες γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

Σχεδόν το 40% των κοριτσιών και των νέων γυναικών μπορεί να έχουν έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι 6 στα 100 κορίτσια και νεαρές γυναίκες είχαν χαμηλά επίπεδα σιδήρου, την γνωστή σιδηροπενική αναιμία, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.


Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προληπτικό έλεγχο της σιδηροπενικής αναιμίας σε κορίτσια και γυναίκες μπορεί να είναι μην είναι ιδανικές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαγνωστεί, εγκαίρως με μια απλή εξέταση αίματος, μία εύκολα θεραπεύσιμη κατάσταση με την χορήγηση συμπληρωμάτων σιδήρου.


Εκτός από τη δύσπνοια και την κόπωση, άλλα συμπτώματα της σιδηροπενικής αναιμίας είναι χλωμό δέρμα, κρύα χέρια και πόδια, ζάλη, ασυνήθιστη λαχτάρα για μη βρώσιμα πράγματα όπως πάγο, βρωμιά ή χαρτί.


Τα συχνότερα αίτια σιδηροπενικής αναιμίας είναι αυτές που περιλαμβάνουν απώλεια αίματος, συμπεριλαμβανομένων της βαριάς κολπικής αιμορραγίας. Το σώμα λαμβάνει σίδηρο από τη τροφή και η μη λήψη αρκετού σιδήρου από τα τρόφιμα, π.χ. λόγω της βίγκαν ή χορτοφαγικής διατροφής, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπάρκεια.


Σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα των νεαρών γυναικών και κοριτσιών να έχουν σιδηροπενική αναιμία συνδέθηκε σημαντικά με τη φυλή και την εθνικότητα, το επίπεδο της φτώχειας, την πρόσβαση σε επαρκή ή ποιοτική τροφή και το δείκτη μάζας σώματος.


Sources

Journal of the American Medical Association: "Prevalence of Iron Deficiency and Iron-Deficiency Anemia in US Females Aged 12-21 Years, 2003-2020."

Cleveland Clinic: "Iron-Deficiency Anemia." LINK

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Μια χαμηλή πυρετική κίνηση μπορεί να επισπεύσει την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης

A Mild Fever May Clear Infection Faster (medscape.com) Ίσως είναι καλύτερα να μην βιαστείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό για μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και να περιμένετε να υφεθεί μόν

bottom of page