top of page
Αναζήτηση

Αντιμυλλέριος Ορμόνη - AMH

Η AMH (Anti-Müllerian Hormone) είναι μια ορμόνη που παράγεται από την ωοθήκη και μπορεί να μετρηθεί στο αίμα της γυναίκας ανεξάρτητα από την ημέρα του κύκλου που βρίσκεται. Η υπερηχογραφική εξέταση των ωοθηκών σε συνδυασμό με τα επίπεδα της AMH στο αίμα της γυναίκας δείχνουν το μέγεθος των αποθεμάτων των ωαρίων της.



Η τιμή της ΑΜΗ είναι σημαντική για τον οικογενειακό προγραμματισμό κάθε γυναίκας, εφόσον επιθυμεί να κάνει παιδιά, καθώς τα χαμηλά επίπεδα AMH είναι μία ένδειξη ότι μειώνονται τα αποθέματα των ωαρίων στις ωοθήκες.


Τι σημαίνει, όμως, χαμηλά επίπεδα AMH;

Τα χαμηλά επίπεδα AMH σημαίνουν χαμηλά αποθέματα θυλακίων στις ωοθήκες. Η ηλικία, η γενετική προδιάθεση, η κατάχρηση ουσιών (κάπνισμα, αλκοόλ), η χημειοθεραπεία και οι χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες, αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα ωοθυλακίων, με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλά επίπεδα AMH. Η ΑΜΗ θα πρέπει να ερμηνεύεται σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα και το ιστορικό του ζευγαριού. Μία γυναίκα με χαμηλή ΑΜΗ δεν είναι σίγουρα υπογόνιμη ή πρόκειται να μπει στην εμμηνόπαυση άμεσα. Η χαμηλή ΑΜΗ είναι μία ευκαιρία για συζήτηση με κάποιον ειδικό, με σκοπό την ενημέρωση για τη γονιμότητα και τον προγραμματισμό οποιασδήποτε θεραπείας χρειαστεί.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Μια χαμηλή πυρετική κίνηση μπορεί να επισπεύσει την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης

A Mild Fever May Clear Infection Faster (medscape.com) Ίσως είναι καλύτερα να μην βιαστείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό για μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και να περιμένετε να υφεθεί μόν

Κορίτσια & νέες γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

Σχεδόν το 40% των κοριτσιών και των νέων γυναικών μπορεί να έχουν έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν

bottom of page