top of page
Αναζήτηση

3 Μύθοι για το τεστ ΠΑΠ


Κοινό μυστικό:

Το τεστ ΠΑΠ είναι σημαντικό τμήμα στη γυναικολογική εξέταση, και χρησιμοποιείται ως έλεγχος ρουτίνας για την πρόληψη του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πάρα πολλές λανθασμένες αντιλήψεις γύρω από το τεστ ΠΑΠ, τόσο για τρόπο λήψης του και την αίσθηση που προκαλεί, όσο και πότε πρέπει να γίνεται. Για να μάθετε περισσότερα για την σημασία του τεστ ΠΑΠ στην γυναικολογική εξέταση, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω ή στο link: Blog | Τούλιος Μ. Γεώργιος Larissa Greece (georgiostoulios.com)


Συνηθισμένες λανθασμένες απόψεις για το τεστ ΠΑΠ


1. Πονάει κατά τη λήψη του

Ο συχνότερος μύθος σχετικά με το τεστ ΠΑΠ είναι ότι πονάει κατά τη λήψη του. Αν και η διαδικασία μπορεί να είναι άβολη, οποιαδήποτε ταλαιπωρία που θα αντιμετωπίσετε θα είναι πολύ σύντομη.Για πολλές γυναίκες, η λήψη του δείγματος για το τεστ ΠΑΠ δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά η αίσθηση που προκαλείται από τον κολποδιαστολέα, μπορεί να φέρει δυσφορία.

Για να γίνει η εξέταση πιο άνετη, πάρτε αργές βαθιές αναπνοές και χαλαρώστε. Αν αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία, ενημερώστε τον γυναικολόγο ή τη μαία σας ώστε να μπορέσουν να σας βοηθήσουν.


2. Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε τεστ ΠΑΠ αν είχατε μόνο μία σχέση στη ζωή σας


Οι περισσότεροι άνθρωποι, που έχουν τον ιό HPV, δεν εμφανίζουν ποτέ προβλήματα ή

συμπτώματα από την λοίμωξη, κάνοντας την αρχική διάγνωσή του ιδιαιτέρως δύσκολη.

Όμως δεν είναι ασφαλές, να αφήνουμε τα πράγματα στη τύχη τους. Είναι προτιμότερο να γίνεται ένας πλήρης έλεγχος. Η υγεία σου προέχει πάνω από όλα, και πάντα πρέπει να επισκέπτεσαι τον γυναικολόγο σου, γιατί η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνεις υγιής.


3. Ένα παθολογικό τεστ ΠΑΠ σημαίνει καρκίνος

Όταν βρίσκουμε άτυπα κύτταρα στο τεστ ΠΑΠ, την αποκαλούμενη δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας, σημαίνει ότι τα κύτταρα δεν είναι φυσιολογικά. Μερικές φορές τα άτυπα κύτταρα μπορεί να είναι καρκινικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παθολογικά αποτελέσματα του τεστ ΠΑΠ δεν σημαίνουν και ότι ένας ασθενής έχει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας ή ότι θα τον αναπτύξει αργότερα.

Αν έχετε παθολογικά αποτελέσματα, μην πανικοβληθείτε. Ο γυναικολόγος σας, πιθανότατα, θα συνεχίσει να σας παρακολουθεί και με άλλες εξετάσεις, και θα σας καθοδηγήσει αναλόγως των αποτελεσμάτων. Μερικά παθολογικά αποτελέσματα μπορεί να προκληθούν από κάποια πρόσφατη λοίμωξη/φλεγμονή ή μπορεί να είναι απλώς ανώμαλα κύτταρα χωρίς άλλες ενδείξεις καρκίνου.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γυναικολόγο σας.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Μια χαμηλή πυρετική κίνηση μπορεί να επισπεύσει την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης

A Mild Fever May Clear Infection Faster (medscape.com) Ίσως είναι καλύτερα να μην βιαστείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό για μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και να περιμένετε να υφεθεί μόν

Κορίτσια & νέες γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

Σχεδόν το 40% των κοριτσιών και των νέων γυναικών μπορεί να έχουν έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν

bottom of page