top of page
Αναζήτηση

Γιατί είναι ακανόνιστη η περίοδος σας;


Η ακανόνιστη περίοδος, αλλιώς αποκαλούμενη αραιομηνόρροια, μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Αν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα με την περίοδό σας, ο γυναικολόγος σας θα σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε και να βρείτε το αίτιο. Παρακάτω, θα αναλυθούν ορισμένα μόνο θέματα, που μπορείτε να συζητήσετε περαιτέρω με τον γυναικολόγο σας.


Τι είναι ένας ακανόνιστος κύκλος ή περίοδος ή η αραιομηνόρροια;


Ο φυσιολογικός, και συνήθως, τυπικός κύκλος της εμμήνου ρύσης έχει διάρκεια 28 (24-35) ημέρες με μικρές αποκλίσεις. Σε ένα κανονικά ρυθμισμένο κύκλο, η περίοδος εμφανίζεται με συγκεκριμένη διάρκεια σε τακτικά χρονικά διαστήματα, και παρουσιάζει μία σταθερή αντίστοιχη ποσότητα αίματος από μήνα σε μήνα.


Ένας ακανόνιστος κύκλος ορίζεται ως ένας κύκλος, που διαρκεί περισσότερο από 35 ημέρες ή αλλάζει η διάρκεια του από μήνα σε μήνα. Ο ορισμός του μπορεί να περιλαμβάνει την παθολογική αιμορραγία της μήτρας, όπως αιμορραγία μεταξύ περιόδων, αιμορραγία μεγαλύτερης ποσότητας ή διάρκειας.


Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την περίοδο της γυναίκας, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, μπορεί να αλλάξουν ή μπορεί να είναι παθολογικά, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο κύκλος. Τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης, του τοκετού, του θηλασμού και της εμμηνόπαυσης, αλλά και σε άλλες καταστάσεις.


Στην περίπτωση ενός έντονου στρεσογόνου γεγονότος ή μίας ραγδαίας αλλαγής της ομοιόστασης του οργανισμού σας, μπορεί να επηρεαστούν τα επίπεδα των ορμονών και ο κύκλος. Για παράδειγμα, σε μία ενδεχόμενη αλλαγή της μεθόδου αντισύλληψης που χρησιμοποιείτε, μόνο ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας πει τι να περιμένετε, καθώς και τι θα μπορούσατε να κάνετε.


Συνηθέστερες παθήσεις


Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι γνωστό ως πολλαπλές μικρές κύστες ωοθηκών. Σχετίζεται με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών, όπως την τεστοστερόνη, που διαταράσσουν τον κύκλο.


Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται ως έκτοπος ιστός της μήτρας. Αυτός ο ιστός μπορεί να αιμορραγήσει κατά την περίοδο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ακανόνιστες περίοδοι που συχνά συνοδεύονται από έντονο πόνο.


Οι διατροφικές διαταραχές, όπως η βουλιμία και η ανορεξία, μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστο κύκλο, καθώς το σώμα δεν λαμβάνει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται. Η ακανόνιστη εμμηνορυσία μπορεί, επίσης, να είναι απότοκος από διάφορες παθήσεις, όπως τον αρρύθμιστο διαβήτη, την υπερπρολακτιναιμία, τις θυρεοειδικές παθήσεις, τον καρκίνο της μήτρας και την φλεγμονώδη νόσο της πυέλου.


Πότε να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο;


Αν γνωρίζετε ότι η ακανόνιστη περίοδος σας δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας αλλαγής μεθόδου αντισύλληψης, του στρες ή αλλαγών στη ζωή σας, θα ήταν προτιμότερο να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Θα πρέπει να συζητήσετε με τον γυναικολόγο αν οι περίοδοι σας είναι πολύ επώδυνες, αν ο κύκλος σας είναι συχνότερος από 21 ημέρες, αν δεν είχατε περίοδο για 90 ημέρες ή αν η αιμορραγία διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Μια χαμηλή πυρετική κίνηση μπορεί να επισπεύσει την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης

A Mild Fever May Clear Infection Faster (medscape.com) Ίσως είναι καλύτερα να μην βιαστείτε να πάρετε ένα αντιπυρετικό για μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και να περιμένετε να υφεθεί μόν

Κορίτσια & νέες γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου

Σχεδόν το 40% των κοριτσιών και των νέων γυναικών μπορεί να έχουν έλλειψη σιδήρου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν

bottom of page