Αναζήτηση

Εγκυμοσύνη και θηλασμός με τον COVID19

Ενημερώθηκε: 14 Δεκ 2020O COVID-19 είναι ένας νέος ιός και ακόμα μαθαίνουμε πολλά για αυτόν.

Ενδιαφέροντα δεδομένα για την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό.


Έγκυες γυναίκες


Ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης στις έγκυες γυναίκες το COVID-19; Είναι ευκολότερο για τις έγκυες γυναίκες να αρρωστήσουν από την ασθένεια;

Δεν γνωρίζουμε επί του παρόντος αν οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από το COVID-19 από τον υπόλοιπο πληθυσμό, ούτε αν είναι πιθανότερο να έχουν σοβαρότερη ασθένεια ως αποτέλεσμα.


Αν μολυνθούν, θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από τον υπόλοιπο πληθυσμό;

Οι έγκυες γυναίκες βιώνουν αλλαγές στο σώμα τους που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων λοιμώξεων. Με τους ιούς της ίδιας οικογένειας με το COVID-19 και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερων συμπτωμάτων. Είναι πολύ σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να προφυλάσσονται από όλες τις μεταδοτικές ασθένειες.


Πώς μπορούν οι έγκυες γυναίκες να προστατευθούν από το COVID-19;

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να κάνουν τα ίδια πράγματα με τον υπόλοιπο πληθυσμό για να προστατευθούν. Μπορείτε να βοηθήσετε να σταματήσετε την εξάπλωση του COVID-19 με τις παρακάτω ενέργειες:

• Καλύψτε τον βήχα σας (χρησιμοποιώντας τον αγκώνα σας είναι μια καλή τεχνική)

• Αποφύγετε τους άρρωστους

• Πλύνετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο απολυμαντικό χεριών


Μπορεί το COVID-19 να προκαλέσει προβλήματα σε μια εγκυμοσύνη;

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή εάν το COVID-19 θα προκαλέσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή θα επηρεάσει την υγεία του μωρού μετά τον τοκετό.


Κατά τη διάρκεια του τοκετού


Μπορεί το COVID-19 να μεταδοθεί από μια έγκυο γυναίκα στο έμβρυο ή στο νεογέννητο;

Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν μια έγκυος γυναίκα με COVID-19 μπορεί να μεταδώσει τον ιό που προκαλεί το COVID-19 στο έμβρυο ή στο μωρό της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Σε λίγες περιπτώσεις που εντοπίστηκαν, ο ιός δεν ανιχνεύτηκε σε δείγματα αμνιακού υγρού ή μητρικού γάλακτος.


Βρέφη


Αν μία έγκυος γυναίκα έχει τον COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα βλάψει το μωρό;

Δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή τι γίνεται και αν υπάρχει κίνδυνος για τα βρέφη μιας εγκύου γυναίκας που έχει τον COVID-19. Υπήρξε ένας μικρός αριθμός αναφερθέντων προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό (π.χ. πρόωρος τοκετός) σε μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που έδειξαν θετικό αποτέλεσμα για το COVID-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι αυτές οι συνέπειες σχετίζονταν με την αρχική μητρική λοίμωξη.


Θηλασμός


Οδηγίες για τον θηλασμό για μια μητέρα που έχει επιβεβαιωθεί ή διερευνάται για τον COVID-19

Αυτή η προσωρινή οδηγία απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν COVID-19 ή είναι άτομα υπό διερεύνηση (PUI) για τον COVID-19 και θηλάζουν επί του παρόντος. Βασίζεται σε ότι είναι επί του παρόντος γνωστό για την μετάδοση άλλων ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων.


Μετάδοση του COVID-19 με τον θηλασμό

Πολλά είναι άγνωστα για το πώς μεταδίδεται το COVID-19. Η μετάδοση θεωρείται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω των σταγονιδίων των αναπνευστικών οδών που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, παρόμοια με την μετάδοση της γρίπης και άλλων παθογόνων της αναπνευστικής οδού. Σε ορισμένες μελέτες σε γυναίκες με τον COVID-19 και άλλους κοροναϊούς, (SARS-CoV), ο ιός δεν ανιχνεύθηκε στο μητρικό γάλα. ωστόσο δεν γνωρίζουμε αν οι μητέρες με COVID-19 μπορούν να μεταδώσουν τον ιό μέσω του μητρικού γάλακτος.


Οδηγία για τον θηλασμό

Το μητρικό γάλα παρέχει ανοσία από πολλές ασθένειες. Υπάρχουν σπάνιες εξαιρέσεις όπου δεν συνιστάται ο θηλασμός ή η σίτιση με μητρικό γάλα. Γενικότερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία για τον COVID-19 (και το SARS-CoV ή το MERS-CoV).

Εκτός από το άμεσο διάστημα μετά τον τοκετό, προτείνεται η μητέρα που πάσχει από γρίπη να συνεχίσει να θηλάζει ή να ταΐζει με μητρικό γάλα το βρέφος, ενώ λαμβάνει προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος της.


Οδηγίες για το θηλασμό για μητέρες με επιβεβαιωμένο COVID-19 ή υπό διερεύνηση για τον COVID-19

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη πηγή διατροφής για τα περισσότερα βρέφη. Ωστόσο, πολλά δεν είναι γνωστά σχετικά με το COVID-19. Το αν και πώς να ξεκινήσει ή να συνεχιστεί ο θηλασμός θα πρέπει να καθορίζεται από τη μητέρα σε συνεννόηση με την οικογένειά της και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Μια μητέρα με επιβεβαιωμένο αποτέλεσμα COVID-19 ή υπό διερεύνηση για τον COVID-19 πρέπει να λάβει όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών πριν αγγίξει το βρέφος και φορώντας μάσκα προσώπου, αν είναι δυνατόν, ενώ θηλάζει. Αν χρησιμοποιείται χειροκίνητο ή ηλεκτρικό θήλαστρο, η μητέρα πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν αγγίξει οτιδήποτε (θήλαστρο ή μπουκάλι) και να ακολουθήσει τις συστάσεις για τον κατάλληλο καθαρισμό μετά από κάθε χρήση. Αν είναι δυνατόν, σκεφτείτε να έχετε κάποιον να σας βοηθήσει για τη σίτιση του βρέφους.


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στο site του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/

Πηγή πληροφοριών και περισσότερες πληροφορίες: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prepare/pregnancy-breastfeeding.html?CDC_AA_refVal=https%3A%2F%2Fwww.cdc.gov%2Fcoronavirus%2F2019-ncov%2Fspecific-groups%2Fpregnancy-faq.html

 

Τηλ. 241 400 3315 - Κιν. 6932209298

Πατρόκλου 25, Λάρισα

©2019 by Τούλιος Γεώργιος. Proudly created with Wix.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now