
Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Ο διαβήτης εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη στο σώμα σας. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που βοηθά στην μεταφορά του σακχάρου (γλυκόζης) από το αίμα σας στα κύτταρά σας, που είναι και ο λόγος που ο διαβήτης οδηγεί σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ονομάζεται διαβήτης κύησης.
Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται συχνότερα στην προχωρημένη εγκυμοσύνη, και χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή ποσότητα ινσουλίνης συγκριτικά με την αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης που απαιτείται στην προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Ο διαβήτης σε μία έγκυο γυναίκα επηρεάζει το έμβρυο επειδή η αυξημένη γλυκόζη διαπερνά ελεύθερα διαμέσου του πλακούντα στο έμβρυο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους του εμβρύου, που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές την εγκυμοσύνη.
Τι συμβαίνει όταν έχετε διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη;
Οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη κύησης έχουν κατά τα άλλα μία φυσιολογική εγκυμοσύνη. Ωστόσο, ο διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως: το μωρό σας να μεγαλώνει περισσότερο από το συνηθισμένο - αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες κατά τη διάρκεια του τοκετού και αυξάνει την πιθανότητα να χρειαστεί υποβοηθούμενος τόκετός ή καισαρική τομή.
Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του διαβήτη κύησης;
Τα σημεία και τα συμπτώματα του διαβήτη κύησης μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Σάκχαρο στα ούρα (ελέγχεται με μία γενική ούρων)
• Ασυνήθιστη δίψα.
• Συχνή ούρηση.
• Κόπωση.
• Ναυτία.
• Συχνές λοιμώξεις του κόλπου, της ουροδόχου κύστης και του δέρματος.
• Θολή όραση.
Πώς μπορεί ο διαβήτης κύησης να επηρεάσει το μωρό;
Ωστόσο, ο διαβήτης κύησης που δεν έχει ρυθμιστεί με την κατάλληλη αγωγή, μπορεί να βλάψει το μωρό. Λόγω της επιπλέον ινσουλίνης που παράγεται από το πάγκρεας του μωρού, τα νεογνά μπορεί να έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα κατά τη γέννηση και διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για αναπνευστικά προβλήματα.
Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης κατά την εγκυμοσύνη;
Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πιστεύεται ότι επηρεάζει έως 1 στις 7 έγκυες γυναίκες. Συχνά ο διαβήτης θα εξαφανιστεί μετά την εγκυμοσύνη σας, αλλά μπορεί να επανέλθει αργότερα στη ζωή ως διαβήτης τύπου 2.
Πώς μπορώ να μειώσω το σάκχαρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Απλά βήματα για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη
1. Να ασκείστε τακτικά. Στόχος είναι τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης τρεις ημέρες την
εβδομάδα.
2. Να τρώτε κάθε δύο ώρες. Για να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μην
παραλείψετε ποτέ τα γεύματα και προσπαθήστε να τρώτε ένα υγιεινό σνακ ή γεύμα
κάθε δύο ώρες.
3. Πάρτε τις βιταμίνες σας, που προτείνονται από τον γιατρό σας.
4. Επισκεφτείτε και ακούστε τις συμβουλές του γιατρού σας όσο συχνά κι αν
προτείνεται.
Μπορεί μια διαβητική μαμά να έχει ένα υγιές μωρό;
Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα σας πριν από τη σύλληψη και καθ 'όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας επιτρέπει να έχετε μια εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα και να γεννήσετε ένα υγιές μωρό. Οι γυναίκες με διαβήτη θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Πηγές: NHS, WHO
Commentaires